Kunstproject Buro Hidde Dirks Kat 2018 in museum Sorgdrager

 

1 maart – 22 oktober 2016

 

Het kunstproject Buro HDK 2018 is in het “kleine huisje” van het museum Sorgdrager op Ameland van start gegaan. Hidde Dirks Kat was een Amelander walvisvaarder en robbenjager. In 1777 leed hij schipbreuk op Groenland. Hij werd gered door de “wilden”. Over deze reis, schipbreuk en redding schreef hij een dagboek.  Het dagboek werd in 1818 uitgegeven.

 

Het Buro HDK 2018 is een initiatief van Egbarta Veenhuizen en Dolph Kessler. Egbarta is beeldend kunstenaar en heeft ter gelegenheid van Kunstmaand Ameland 2015 een groot portret van Hidde Dirks Kat gemaakt en een serie tekeningen van de

inuit. Dolph Kessler is fotograaf en initiator van kunstprojecten.

 

2016 is een aanloop naar 2018, Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Twee honderd jaar na het verschijnen van het dagboek van Hidde Dirks Kat is het een mooi moment om van 2018 een Hidde Dirks Kat jaar te maken! Het Kunstproject Buro HDK 2018 speelt hier op in én speelt met deze gedachte.

 

Naast het ontwikkelen van ideeën en plannen voor het jaar 2018 zullen enkele projecten reeds in 2016 als pilot uitgevoerd worden. Zo verschijnen er onder meer een poëziebundel waarin 12 hedendaagse dichters reageren op de reis, schipbreuk en redding van Hidde Kat.  Een boekwerk met tekeningen van tekenaar en graficus B.C. Epker en een essay van schrijver en journalist Gerrit Jan Zwier over Hidde Dirks Kat.