Jutter op het strandjutten met paard en wagenGejutte goederen werden in de afgelopen eeuwen door de Amelander huishoudens altijd met blijdschap ontvangen, het was in de 19e en begin 20e eeuw een welkome en vaak noodzakelijke aanvulling op hun karige bestaan.

Met enige regelmaat strandden er schepen in de wateren rond Ameland. Na de stranding van zo’n schip waren er vaak diverse goederen op het strand te vinden.Jutter op Ameland

Zo lag het strand ooit bezaaid met boekweit en tarwe na de stranding van een Portugees schip en ook de ossen, die aanspoelden na een andere schipbreuk werden met grote vreugde in de huishoudens verwelkomt. De beste stukken werden uit de ossen gesneden en in het dorp Buren hebben ze hier nog maanden van gegegeten. Normaliter was het eten van kostbaar vlees voor de meeste gezinnen niet te betalen en aangezien destijds zelf gevangen gevogelte of een gestroopt konijntje als een feestmaal was, kunnen we ons voorstellen dat van het ossenvlees absoluut genoten is. Daarnaast waren gebruiksgoederen en stoffen aaltijd zeer bruikbaar. In 1919 was het strand van Ameland even luilekkerland, als gevolg van de stranding van de  “Liberty Glo” lag er een overvloed aan katoen, tabak, olie, stearine en diverse stukgoederen.

Eén van de meest gewilde juttersgoederen was en is hout. Ook tegenwoordig spoeden de Amelanders zich nog naar het strand bij de kreet                       “Hout op ‘t strand” .