Het licht van Ameland, een eiland in de zon

 

Ameland oefende in de vorige eeuw een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars. De Amelander Musea hebben werk verzameld van meer dan dertig kunstenaars. Een ruime keus daaruit is op deze expositie te zien.

Expositie

Op deze expositie wordt werk getoond van kunstenaars die bijna allemaal een academische kunstopleiding volgden aan instituten in Groningen, Amsterdam of Den Haag. Zij kwamen naar het eiland vanwege de natuur of de sfeer in de dorpen, familiebanden of om er met studenten te werken. Bij het samenstellen van de collectie hebben de ‘grote’ Amelander kunstenaars Tames Oud en Leendert Scheltema geen uitzonderingspositie gekregen. Hun werk voegt zich in de thematische opzet van deze opstelling die de bezoeker in grote lijnen langs de Amelander dorpen, over het strand en door de duinen voert.

Kunsttafel

In een apart gedeelte van de expositie ligt de nadruk op hoe kunstenaars met potlood Ameland vereeuwigden. Op een Kunsttafel is een nog groter aanbod van Amelander kunst te zien. 

Catalogus

De catalogus bij deze tentoonstelling – Kunst van Ameland – biedt het compleetste overzicht van kunst die vanaf het begin van de vorige eeuw tot in de jaren zeventig is gemaakt. Daarin is ook het belangrijkste werk uit de collectie van de gemeente Ameland en een particuliere verzameling opgenomen. Van dertig kunstenaars zijn korte levensbeschrijvingen opgenomen en wordt hun band met het eiland geduid.